Hva er Bitcoin?

Bitcoin har for alvor blitt allment kjent i løpet av de siste månedene som den desentraliserte digitale valutaen som svinger voldsomt i verdi. Men Bitcoin er mer enn “magiske internettpenger”.
I desember 2017 var en Bitcoin verdt nesten 20.000 dollar, men den har falt mye i verdi frem til i dag. I skrivende stund er 1 BTC verdt 6.900 dollar. Mange har blitt ufattelig rike på å kjøpe og selge Bitcoin, men mange har også mistet hus og hjem. Men generelt sett Bitcoin-Coverhar Bitcoin økt 100.000 ganger i verdi siden 2010. Bitcoin er den første av det som har blitt kjent som «kryptovaluta». Dette er former for digitale penger som bruker kryptering for å sikre og verifisere transaksjoner og kontrollere opprettelsen av nye “coins”. Planen var etter finanskrisen i 2008 å lage en form for valuta som ikke er kontrollert av regjeringer eller virksomheter. I tillegg var meningen at en skal kunne handle globalt, nesten uten gebyr og anonymt.
Populariteten til Bitcoin har også ført til at mange har forsøkt å kopiere suksessen. Disse valutaene kalles ofte for «altcoins». For å gjøre ting enda mer forvirrende er det også blitt opprettet mange «andre generasjon» digitale valutaer som Ethereum og Bitcoin Cash.
Bitcoin ble skapt i 2008 av en utvikler som brukte pseudonymet Satoshi Nakamoto. Hvem dette er er ukjent, men de fleste tror at navnet refererer til en gruppe utviklere og ikke en person alene. Bitcoin tok for alvor av i 2013 etter enorme økninger i verdien. I den opprinnelige Bitcoin “intensjonsbeskrivelsen” beskriver Nakamoto hans skapelse som elektroniske kontanter som håndteres av et «nettverk av likemenn», slik at «elektroniske betalinger kan sendes direkte fra en person til en annen uten å gå gjennom en finansiell institusjon
Nakamoto skrev at valutaen hans bruker «kryptografisk bevis i stedet for tillit, slik at to parter kan handle direkte med hverandre uten behov for en tillitsskapende tredjepart». Denne typen statsløse, bank-frie valuta bruker en distribuert, kryptografisk sikret «blokkjede» for å registrere og sikre betalingstransaksjoner. Registrering og verifisering av transaksjoner i blokkjeden utføres av millioner av datamaskiner som tilbyr sin datakraft. Disse blir belønnet igjen med nyopprettede Bitcoins. Denne aktiviteten refereres til som “mining”.
Verdien av kryptovaluta bestemmes som med mange andre ting, av tilbud og etterspørsel. Nye Bitcoins frigjøres med en hastighet på ca 25 nye mynter hvert 10. minutt. Men frekvensen vil gradvis avta fremover. Bitcoin ble utformet for å slik at det ikke kan utvinnes mer enn 21 millioner Bitcoin noensinne. I dag har rundt 16 millioner av disse blitt utvunnet (minet).

Bitcoins kan tilegnes på en rekke forskjellige måter. Det er mulig å godta Bitcoin som betaling for varer eller tjenester. Du kan også kjøpe dem direkte fra enkeltpersoner (www.localbitcoins.com) eller spesielle nettsteder som kalles “exchanges” eller børser om du vil. Dette er nettsteder som bytter Bitcoins mot vanlig valuta. Et godt sted som jeg anbefaler for nybegynnere er Coinbase.

Oppbevaring av kryptovaluta skjer i såkalte lommebøker eller “wallets”. Dette er rett og slett spesialdesignede programmer eller duppeditter som 170x370 TREZORlagrer dine Bitcoin (eller andre kryptovaluta) på samme måte som en vanlig lommebok ville oppbevart kontanter. Slike lommebøker finnes i flere former:

* Som et program på PC’en din (soft wallet)
* Som en app på smarttelefonen din
* På et papir hvor du skriver ned din personlige nøkkel (paper wallet)
* På selve børsen der du kjøpte valutaen
* På en liten dings som kobles til datamaskinen din (hard wallet)
Jeg vil anbefale alle som kjøper kryptovaluta til å sette seg skikkelig inn i sikkerheten rundt oppbevaring av disse verdiene. Altfor mange blir svindlet eller mister tilgangen til verdiene sine på grunn av dårlig sikkerhet.
Andre generasjon kryptovaluta omfatter altcoins med mer avanserte funksjoner som utnytter datakraften av blokkjeden bedre eller på andre måter. Et eksempel er Ethereum der blokkjeden kan iverksette «smarte kontrakter». I denne blokkjeden kan programkode ledger_nano-s_1-6-0x6-0-0samhandle med smarte kontrakter og automatisk utføre aktiviteter som for eksempel å flytte penger rundt og/eller å ta beslutninger.
Bitcoin er kontroversielt og mye omdiskutert. For det første har Bitcoin ingen sentralbank som står bak, og er ikke regulert av noen stat. Det vil si at det heller ikke finnes en ingen sentral myndighet som kan garantere for pengene dine dersom de skulle forsvinne.
Mange eksperter har spådd at boblen kan og vil sprekke. Dette skaper usikkerhet og gjør at prisen svinger, akkurat som i aksjemarkedet. I 2017 falt verdien av Ethereum – den nest største kryptovaluta etter Bitcoin – fra 317 dollar til 0,1 dollar på en dag. Den spratt imidlertid opp igjen og selges nå for 370 dollar pr. mynt, men lærdommen er der.
Kryptovaluta ble tidligere mye benyttet av kriminelle og hackere. Det faktum at transaksjonene er ikke-sporbare gjør valutaene nyttige for narkotikalangere, våpenhandlere og kriminelle som hvitvasker penger. Nettkriminelle som lanserte det massive WannaCry ransomware angrepet i 2017, krevde Bitcoin betalinger fra rammede firmaer for å låse opp igjen å tilgangen til deres systemer. Alt dette gjør at mange fremdeles er svært skeptiske til kryptovaluta. Legitimiteten har imidlertid økt de siste årene og Bitcoin brukes nå som lovlig betalingsmiddel over hele verden. Selv på finn.no er det mange som selger varer mot betaling i Bitcoin.
Jeg setter pris på dine meninger og kommentarer 🙂 Skriv inn nederst på siden.

Skrevet av

Robin Eide

Her vil du finne enkle guider for nybegynnere i krypto- verdenen, i tillegg til nyheter av betydning. Jeg er en typisk mann som kan "litt om mye" og har prøvd både å trade, hodle og mine krypto. Én periode hadde jeg også intensjoner om å lære meg litt koding, men det prosjektet ble imidlertid ganske raskt gitt opp. Men jeg skifter bremser på bilen selv, og eier en pulsklokke. Jeg har brukt mye tid på å nerde meg inn i blokkjede, kryptografi, kryptovaluta og sikkerhet, men har ​ingen utdannelse eller erfaring innenfor finans, teknologi eller rådgivning. Jeg er egentlig utdannet fengselsbetjent og jobber for tiden med straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Don´t do crime og IKKE invester penger ​du ikke har råd til å tape.

Skriv et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.