Så du vil vite mer om blokkjede?

Blokkjede er en algoritme og distribuert datastruktur for styring av elektronisk informasjon og elektroniske verdier. Dette gjøres uten et sentralt mellomledd, og mellom relativt anonyme aktører. Blokkjede-arkitekturen ble opprinnelig designet for Bitcoin og løftet frem av en radikal tanke om avvisning av ordinære valutaer og bankstyrte betalinger.

Hvordan virker blokkjede?

Som sagt ble blokkjede oppfunnet i anledning Bitcoin. Utvikleren av Bitcoin, Satoshi Nakamoto ønsket at folk skulle kunne bruke penger uten forsinkelser, regulering eller behovet for å kjenne eller stole på mellomledd.

Det sentrale problemet med elektroniske kontanter i dag er dobbelbruk. Fordi rene elektroniske penger bare er data, er det ingenting som hindrer en fra å prøve å bruke pengene to ganger. I dag er det tredjeparter, som regel banker, som passer på at dette ikke skjer. Blokkjede løser dobbelbruk-problemet uten et digitalt reservefond eller lignende form for oppsyn fra en tredjepart.

Blokkjede overvåker og verifiserer transaksjoner ved å bruke et desentralisert nettverk av frivillige noder som i praksis stemmer på i hvilken rekkefølge transaksjoner skal utføres. Nettverksalgoritmen sikrer i tillegg at hver transaksjon er unik og at den ikke kan utføres flere ganger.

ledger_nano-s_7-2-8x9-0

Bitcoin-nettverket består av flere tusen slike frivillige noder. Når et flertall av nodene blir enige (oppnår konsensus) om at alle de siste transaksjonene er unike (det vil si ikke dobbeltbruk), blir de forseglet ved hjelp av kryptografi i en blokk. Hver nye blokk er koblet til tidligere forseglede blokker og skaper en kjede av akseptert historie. Dermed opprettholdes også et verifisert register av hver enkelt transaksjon.

Bitcoins blokkjedefunksjonalitet og sikkerhet garanteres fordi tusenvis av noder sammen blir enige om rekkefølgen og ektheten av transaksjonene. Nettverkets diffuse natur sikrer at transaksjoner og saldoer registreres uten forsinkelser. I tillegg er nettverket motstandsdyktig mot angrep fra selv et stort antall uærlige aktører. Faktisk forblir registeret av transaksjoner og saldoer sikkert så lenge et flertall (51 prosent) av nodene forblir ærlige.

Et av Bitcoin-blokkjedens mest innovative aspekter er hvordan den stimulerer nodene til å delta i den intensive konsensusbyggingen. Dette skjer ved at noder blir belønnet med en fast sum Bitcoin hver gang en ny blokk blir verifisert og lagt til kjeden. Denne belønningen i form av Bitcoin i bytte mot maskinkraft kalles «mining».

For å forstå blokkjede holder det ikke med å lese én tekst én gang. Avslutt gjerne med å se gjennom denne 6-minutters videoen: How does a blockchain work – Simply Explained

 

Jeg setter pris på dine meninger og kommentarer 🙂 Skriv inn nederst på siden.


Bruker du denne linken når du oppretter
konto vil vi begge få 10 dollar i Bitcoin 🙂Kategorier:Artikler, For nybegynnere

Stikkord:, , , , , ,

Skriv et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.