Hva i $#%&! er en «fork»?

Det finnes to typer «forks» i kryptovaluta;  «hard forks» og «soft forks». I mangel av en god norsk oversettelse velger jeg å fortsette å bruke det engelske ordet videre.

En hard fork er en permanent endring av en blokkjede der nodene på den nye blokkjeden ikke kommuniserer med eller anerkjenner noder eller transaksjoner på den gamle blokkjeden. Hard forks er betydelige endringer som danner en ny blokkjede uten kompatibilitet mellom versjonene – transaksjoner på den gamle kjeden blir ikke gjenkjent på den nye og omvendt. Noder som fortsetter å kjøre den gamle versjonen av programvaren, vil se på de nye transaksjonene som ugyldige. For å mine gyldige blokker på den nye kjeden må alle noder i nettverket oppgradere til den nye programvaren.

En soft fork er derimot bakoverkompatibel i den forstand at gamle transaksjoner kan gjenkjennes av nye noder. I motsetning til en hard fork, vil ikke-oppgraderte noder fortsatt anse nye transaksjoner som gyldige. Hvis ikke-oppgraderte noder fortsetter å mine blokker, vil blokkene de miner avvises av de nodene som har blitt oppgraderte. Derfor må soft forks ha kontroll over mesteparten av hashkraften i nettverket for å lykkes.

Hvorfor «forker» nettverk?

Forks kan enten planlegges og styres av utviklingslaget i et prosjekt eller bli igangsatt av en gruppe utviklere som er utilfreds med et element i et eksisterende prosjekt. For at en fork skal lykkes, er det nødvendig at utviklere har troen på den nye tilnærmingen og anerkjenner den. Derfor er forks basert på åpen kildekode, og demokratisk i naturen. Forks blir foreslått regelmessig og finner sted ofte. Det er generelt akseptert som en sunn del av kryptovalutaens økosystem at samfunnet kan evaluere og bestemme hvilke ideer som er mest lovende.

Nylige og kjente forks

En stor hard fork som nylig ble planlagt var Ethereums byzantiumfork (oktober 2017). Dette var det første trinnet i en to-trinns planlagt oppgradering for Ethereum, som var ment å rette opp i skalerbarhetsproblemer og innlemme private transaksjoner. En annen nylig planlagt hard fork var Moneros fork for å introdusere «Ring CT» som en måte å privatisere transaksjoner på.

To nylig omstridte hard forks var Bitcoin Cash hard fork og Ethereum Classic hard fork. Bitcoin Cash ble foreslått som en hard fork for å øke Bitcoins blokkstørrelse fra 1 MB til 8 MB, noe som ville bidra til å håndtere skalerbarhetsproblemer. Dette var omstridt på grunn av de konsekvenser det kunne få for små minere sin evne til å konkurrere om blokker effektivt. Dermed kunne minerkraften potensielt bli konsentrert i store minerselskap.

Ethereum Classic ble til gjennom en hard fork som svar på et hackerangrep. De fleste i samfunnet (inkludert utviklingsgruppen) valgte å iverksette forken for å reversere effekten av hackerangrepet.

En mindre gruppe ønsket imidlertid å bevare blokkjeden slik den var, inkludert hack. Denne gruppen valgte en hard fork, og den gamle kjeden (inkludert hack) ble da til «Ethereum Classic». Det opprinnelige utviklingslaget derimot, og det meste av fellesskapet fjernet virkningen av hackerangrepet og beholdt navnet «Ethereum» i en ny blokkjede.

Forks kan også komme i form av spinoff-mynter som har viktige forskjeller fra mynten de modelleres etter, men som allikevel deler mye av den samme teknologien. Litecoin er en av de mest berømte spinoff-myntene. Litecoin ble opprettet i 2011 som et alternativ til Bitcoin med raskere blokkbehandlingstid og et større antall mynter for å løse skalerbarhetsproblemer.

Forks vil fortsette å være en viktig del av utviklingen av kryptovaluta i overskuelig fremtid da mange av de eksisterende protokollene fremdeles arbeider for å løse skalerbarhets- og personvernproblemer.

Jeg setter pris på dine meninger og kommentarer 🙂 Skriv inn nederst på siden.


Reklamelinkene som finnes på dette nettstedet er provisjonslinker. Dvs. at hvis du kjøper noe gjennom å trykke på disse linkene vil jeg motta en liten provisjonssum.
Alle produkter jeg reklamerer for har jeg brukt selv og kan derfor stå inne for de.

Skrevet av

Robin Eide

Her vil du finne enkle guider for nybegynnere i krypto- verdenen, i tillegg til nyheter av betydning. Jeg er en typisk mann som kan "litt om mye" og har prøvd både å trade, hodle og mine krypto. Én periode hadde jeg også intensjoner om å lære meg litt koding, men det prosjektet ble imidlertid ganske raskt gitt opp. Men jeg skifter bremser på bilen selv, og eier en pulsklokke. Jeg har brukt mye tid på å nerde meg inn i blokkjede, kryptografi, kryptovaluta og sikkerhet, men har ​ingen utdannelse eller erfaring innenfor finans, teknologi eller rådgivning. Jeg er egentlig utdannet fengselsbetjent og jobber for tiden med straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Don´t do crime og IKKE invester penger ​du ikke har råd til å tape.

Skriv et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.