Kryptokriminelle og sikkerhet

To vanlige teknikker brukt av cyberkriminelle.

Den eksplosive økningen i populariteten til kryptovaluta har ført til at det har oppstått et helt nytt marked for cyberkriminelle som er ute etter verdiene dine. Disse kriminelle er ekstremt gode til å holde seg oppdatert, og de endrer hele tiden taktikken de bruker.

For oss vanlige dødelige er det nyttig og nødvendig å holde seg informert og oppdatert på nye teknikker for å holde investeringene våre trygge. Holdere av kryptovaluta er ettertraktede mål for svindlere og kriminelle. Flere ganger har vi sett på nyhetene at kryptoholdere har blitt kidnappet og truet til å gi fra seg private kryptonøkler. Blant de mange teknikkene som brukes av cyberkriminelle er det spesielt  to teknikker som er vanlige for å svindle enkeltpersoner og institusjoner.

1. Phishing svindel

Kommer av å «fiske» etter innloggingsopplysninger, passord og andre opplysninger. Kriminelle oppretter annonsekampanjer som ligner på et legitimt prosjekt eller produkt. Dette kan være i form av en nettside, et reklamebanner eller en epost i innboksen din. Ifølge en undersøkelse utført av Cisco i samarbeid med det ukrainske cyberpolitiet ble det oppdaget at i Ukraina alene har omtrentlig 50 millioner dollar hittil blitt stjålet med denne teknikken, og over 2 millioner dollar stjålet i de siste 4 ukene av 2017.

Gjerningsmennene bak slike angrep oppretter nettsteder som ligner på legitime nettsteder, men endrer en eller to bokstaver fra det opprinnelige nettstedets domenenavn. Dette kan være utrolig vanskelig å legge merke til når du klikker rundt på nettet.

Et eksempel på slike opprettede nettsteder er blockclain.com eller blockchien.com. Selv med engelsk som morsmål kan dette være vanskelig å legge merke til. Den vanligste måten å spre disse lenkene på er via epost. De fremmer også slike nettsteder via Google AdWords og Facebook, slik at de ser enda mer ekte ut. Det er derfor viktig å alltid være oppmerksom på detaljene i adressefeltet på nettleseren din før du logger inn på nettsider.

2. Cryptojacking

Den andre metoden som blir mer og mer vanlig er kryptojacking. Kryptojacking er en metode hvor mobiltelefoner og PCer blir kapret for så å bli brukt ulovlig til mining. Den vanligste mynten som mines med slik malware er Monero.

En av måtene cyberkriminelle kryptojacker på er ved å lure ofre til å klikke på lenker som leder til nettsider med ondsinnet kode. Hvis du klikker på en slik kobling vil det lagres et krypto mining-skript på datamaskinen eller mobiltelefonen din. Deretter vil dette skriptet jobbe i bakgrunnen uten at du vet om det. Alt dette kan unngås ved å være årvåken og unngå å åpne usikre lenker.

Dette er en trussel fordi slik mining kan føre til at offerets datamaskin eller mobil blir tregere enn normalt i tillegg til at den bruker mye energi. Batteriet på mobilen/dataen vil typisk tappes ganske raskt hvis du er infisert av slik malware. Den gode nyheten er at det kan forebygges, og også stoppes hvis du allerede er infisert.

Jeg har også skrevet en artikkel om hvordan du kan sikre deg online med to-faktor-autentisering.

Hvilke tiltak har du iverksatt for å sikre dataene dine? Kommenter nedenfor.


Reklamelinkene som finnes på dette nettstedet er provisjonslinker. Dvs. at hvis du kjøper noe gjennom å trykke på disse linkene vil jeg motta en liten provisjonssum.
Alle produkter jeg reklamerer for har jeg brukt selv og kan derfor stå inne for de.

 

Skrevet av

Robin Eide

Her vil du finne enkle guider for nybegynnere i krypto- verdenen, i tillegg til nyheter av betydning. Jeg er en typisk mann som kan "litt om mye" og har prøvd både å trade, hodle og mine krypto. Én periode hadde jeg også intensjoner om å lære meg litt koding, men det prosjektet ble imidlertid ganske raskt gitt opp. Men jeg skifter bremser på bilen selv, og eier en pulsklokke. Jeg har brukt mye tid på å nerde meg inn i blokkjede, kryptografi, kryptovaluta og sikkerhet, men har ​ingen utdannelse eller erfaring innenfor finans, teknologi eller rådgivning. Jeg er egentlig utdannet fengselsbetjent og jobber for tiden med straffegjennomføring med elektronisk kontroll. Don´t do crime og IKKE invester penger ​du ikke har råd til å tape.

Skriv et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.